Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie: - Iubirea adevărată este rod al părtășiei de iubirea dumnezeiască

Adaugat la 2020-10-12

„Iubirea adevărată nu poate să existe ca lucrare sau realizare pur omenească; poate însă exista ca rod al părtășiei de iubirea dumnezeiască, iar părtășia aceasta este cu putință în Biserică, unde credincioșii se aduc pe ei înșiși lui Hristos și unde în toți credincioșii există Hristos Cel Unul”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la finalul Sfintei Liturghii săvârșite duminică, 4 octombrie, la altarul de vară al Catedralei Arhiepiscopale.

În continuarea cuvântului de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a arătat că „prin iubirea revărsată asupra aproapelui, omul urcă către Dumnezeu, imitându-L pe Dumnezeu Care S-a făcut om pentru a putea fi urmat. Aceasta implică și iertarea păcatelor celor care ne-au greșit, a celor care ne vrăjmășesc, pentru că numai în felul acesta ne putem asemăna Fiului lui Dumnezeu Care nu le cere ceea ce nu practică El Însuși.

Mântuitorul Hristos, Dumnezeu Adevărat, avea în Sine iubirea desăvârșită și ne arată că iubirea adevărată înseamnă jertfă, dăruire, sărăcire a ta în fața aproapelui și asumarea durerii celuilalt în fața durerii tale, ca să-l primești pe celălalt.

Primindu-l pe aproapele, pe Hristos Îl primești, după cum El Însuși ne asigură: „Întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut (Matei XXV, 40)”.

Să ne întărească Dumnezeu pe toți, cuprinzându-ne în iubirea, pacea și slava Sa cea veșnică, învăluindu-ne în iubirea dumnezeiască, jertfitoare şi responsabilă, cu care să-i copleșim pe cei de lângă noi”, a încheiat Chiriarhul Râmnicului.